Bilingual problems

Aan de ene kant ben ik zo blij dat ik mijn moedertaal weer heb verfijnd deze zomer.

Aan de andere kant merk ik dat 3 weken bijna geen Nederlands spreken mijn vermogen om me in het Nederlands uit te drukken (mondeling) én tussen talen (Engels-moedertaal-Nederlands) daar een beetje onder geleden heeft.

En aangezien het nog zomervakantie is, spreek ik nog steeds voornamelijk mijn moedertaal.

En dan voel ik me onzeker.

Maar ik wíl (met passie) en gá een beroep beoefenen dat een uitstekende taalbeheersing vereist. Dus ik zal een manier vinden.

Ik moet ook echt weer de oefeningen doen die de logopedist me had gegeven.

Vooral de combinatie r-g en r-L is lastig voor me.

En oefenen weer met ademhalen. Want Nederlands kun je niet (goed) met een halve mond en halve adem spreken. Goed aRticULeREN!

Woorden in stukjes hakken, want het is geen Frans, Caty. Maar ook weer niet te langzaam, want dan klink ik alsof ik aan het dromen ben.

Wat ik erg jammer vind, is dat veel mensen geen reden hebben om regelmatig verschillende talen (goed) te spreken. Dus ze snappen niet wat er gebeurt als je moe/nerveus/gestresst bent. Of als je een tijdlang in een andere taal hebt gesproken of gedacht.

Maar dat is met alles zo. We zijn állemaal bijzonder nahnah Niet iedereen zal je begrijpen. Niet iedereen hóeft me te begrijpen of in me te geloven. Dat doe ik wel zelf!
27 aug 2019 - 473x gelezen
Meld ongepast verhaal.
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Caty
Caty, vrouw, 1 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.     vorige volgende