Afvallen en sporten

In 2019 volgde ik het keto dieet waar ik uiteindelijk 18 kilo mee ben afgevallen in zo'n 10 maanden tijd. Die laatste twee kilo's waren onbedoeld en uiteindelijk heb ik besloten om ipv keto, low carb te eten om niet onbedoeld teveel af te vallen. Het zijn van een gratenpakhuis bevalt me namelijk niet zo.
Dit is lang goed gedaan. Ik hield me netjes aan mijn eetpatroon, wat een tweede natuur was geworden, en bleef zo op gewicht zonder in te hoeven leveren op kwaliteit van leven. Er is zoveel lekkers dat je kan eten als je low carb eet!

Echter, toen ineens was covid daar. Hoewel het in het begin goed ging en ik op gewicht bleef, kwam er steeds vaker een cheatmeal bij. 'Ach, we zijn allemaal zo zielig nu, zo opgehokt thuis, het is niet erg als ik een keertje extra lief ben voor mezelf...'
Hoewel deze gedachtegang niet perse slecht is, want je mag soms gewoon extra lief zijn voor jezelf als de omstandigheden ruk zijn (en als lief zijn voor jou een pizza is, why not), wordt hij wel slecht als je hem onbewust praktisch iedere dag krijgt en ook uitvoert.
Langzaamaan viel ik weer terug in mijn oude eetpatroon. Mijn oude eetpatroon was SLECHT. Denk aan de hele inhoud van koektrommels in een keer achter de kiezen schuiven. Voor ik het wist dacht ik niet eens meer na over wat ik at en was ik het low carb/keto eten zo goed als vergeten.

Fastforward na eind vorig jaar, zo midden november. Ik ging op de weegschaal staan en woog weer 71 kilo. Bij mijn lengte (1.69m) is dat volgens de BMI nog gezond gewicht, maar ook maar nét. Ik woog 76 kilo toen ik de eerste keer aan keto begon en ik vond het zó enorm zonde dat ik weer bijna op dat gewicht zat. Vooral omdat het gewoon niet nodig was. Als ik gewoon normale porties had gegeten, low carb of niet, was er waarschijnlijk niets aan de hand geweest. Maar ik kan dat niet, zodra er suiker bij komt kijken. Ik blijf maar eten en eten en eten. Soms ben ik zo jaloers op Hans, die gewoon één schaaltje chips kan pakken en het daarna ook voldoende vindt. Of twee koekjes, daarna is het klaar. Waarom kan ik dat niet gewoon? Waarom moet die zak bij mij meteen leeg en die rol koekjes meteen op?

Het heeft me wakkergeschud en ik ben mijn voedingspatroon weer gaan aanpassen. Echt niet dat ik die laatste verloren 5 kilo's weer terug zou gaan verdienen voordat ik weer aan de slag zou gaan. Zo gezegd, zo gedaan. Ik ben nu twee maanden bezig en weeg op dit moment weer 67 kilo.
Het enige verschil met de vorige keer is dat ik nu ook ben gaan fitnessen, naast het aanpassen van mijn voeding, wat in het begin een beetje verwarrend was. Niet veel verschil op de weegschaal, wel duidelijk verschil in lichaam en kleding. Als ik terugkijk naar de foto's van mijn eerste keto avontuur, zie ik er nu even slank uit met 67 kilo als dat ik toen met 64 kilo deed en heb ik daarbij een mooier lichaam en beter postuur.
Ik probeer nu dus minder op de kilo's te letten en meer op mijn afmetingen, om goed bij te houden hoeveel er verandert. Werkt super motiverend, steeds vergelijken en verschil zien! Daarbij pas ik ook eindelijk weer in die kleine broeken die niet meer over mijn kont wilden.

Ik ben in ieder geval enorm tevreden hoe het gaat. Het fitnessen heeft ook super positieve werking op mijn rugklachten. In het begin moest ik door de zure appel bijten, het was verschrikkelijk, maar ik ben ik twee maanden tijd merkbaar zoveel sterker geworden. Ik hoop echt dat ik dit mijn tweede natuur kan maken en het 4-5 keer per week krachttrainen erin ga blijven houden. Wish me luck!
20 jan 2023 - bewerkt op 20 jan 2023 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Imagimary
Imagimary, vrouw, 34 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende