Advent

Het idealisme dat je werk een verlengstuk van je leven zou moeten zijn is een mythe. Het moet iets zijn dat je met plezier, of minstens zo min mogelijk tegenzin, zou kunnen doen. Wie je bent heeft te maken, maar niet berust op wat je doet. Alles wordt routine, overal wordt je zo nu en dan vooruitgeduwd of tegen gehouden. Het draait niet alleen om wat je kan, maar ook wie je kent en welke sociale skills je hebt. Als je van je hobby je werk maakt, zullen er momenten zijn dat het enkel je werk is, en niet zo zeer nog een hobby.

Geld is een belangrijke drijfveer om naar werk te gaan, maar al tijden is dit niet het geval meer. Niet in Europa in elk geval.



Ik schrijf als ik net mijn bed uitkom. Avonddiensten hebben me altijd al beter bevallen dan dagdiensten omdat ik beter slaap als ik later naar bed kan. Volgens mij slaap ik ook meer bij avonddiensten, wat ook met mijn fitheid te maken zal hebben.

Het lastige aan 's ochtends "vroeg", ofwel wanneer ik net wakker ben, is dat schrijven moeilijk gaat. Ik probeer er een ritme in te krijgen met deze advent dingen, maar feit is dat er een soort wolk door mijn hoofdzweeft waardoor onderwerpen wel, maar verhalen niet doorkomen. Voor ik het weet is er een uur en zeven verschillende startpogingen voorbij, en staat er nog steeds niets samenhangends en al helemaal niet iets van kwaliteit.

Gisteren hoorde ik iemand vertellen over het toewerken naar iets. Datgene waar ze een tijd voor gewerkt had, blijkt niet te lukken en dat heeft haar best een mentale klap gegeven. Ermee doorgaan omdat het gewoon leuk is blijkt niet voldoende, er moet een rede te zijn om beter te worden in iets. Ik ken die drang, maar weet ook dat het uiteindelijk waarschijnlijk nergens op uitdraait. Wanneer welk doel dan ook ergens op uitdraait, ligt het volgende doel alweer klaar. Dikke kans dat de gratificatie die je zoekt er niet mee wordt beloont. Dat is sowieso het probleem met afhankelijk zijn van andermans waardering, je geeft ze veel macht over je leven en mentale staat ermee.

"Just because your offended, doesn't mean you're right" - Ricky Gervais

Misschien dat als ik alle random gedachten opschrijf er meer duidelijkheid komt over wat ik wel wil vertellen. Hoewel het weer voelt als circulair lullen en, laten we eerlijk zijn, gezien ik al tien jaar hetzelfde schrijf, is het ook niet raar om herhaling te voelen. Het blijkt echter geen probleem, anders was het inmiddels vast wel opgelost.

Geld komt en gaat, maar tijd is beperkt. Wat we met onze tijd doen is meer waard dan een paar kuteuro's. Maar dat is makkelijk praten wanneer je genoeg hebt, niet wanneer je nauwelijks rondkomt.

De kerstboom staat inmiddels in huize VLH. Overal ligt glitter door de kerstballen die we hebben gekozen. De kleur is blauw dit jaar. Niet de boom, natuurlijk, de ballen. De rest van de prularia staat nog niet, maar komt vast snel genoeg.

Bijna twaalf uur. Een bezoeker aan de achterdeur, het is tijd voor een pauze en een toiletbezoek.


-VLH
08 dec 2022 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van VLH
VLH, man, 34 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende