38618gavi28 de rol die de omgeving speelt bij~~~~~

HET ONTSTAAN
VAN ZULKE BIOLOGISCHE EIGENSCHAPPEN
ALS INTELLIGENTIE, DIE DAAR LÒS VAN LIJKEN TE STAAN,
is gemakkelijk over het hoofd te zien, maar wordt duidelijker als we bedenken
dat zich bij planten genetische aanpassingen hebben voorgedaan waardoor hun vruchten
dus roder en zoeter worden als ze rijpen (omdat ze dan veel meer dieren aantrekken die hun
zaadjes kunnen verspreiden)! En bij primaten hebben zich in reactie op die ontwikkelingen in hun omgeving weer nieuwe aanpassingen voorgedaan.
Onze omgeving vormt ons en wij vormen onze omgeving.
De wisseling van habitat van onze voorouders - vanuit het oerwoudgeluiden naar de savanne - was een ander belangrijk keerpunt in onze evolutie, dat zijn oorsprong heeft in ‘n geologische gebeurtenis van 3 miljoen jaar geleden, toen ‘t ronddrijvende Zuid-Amerikaanse continent bij het húidige Panama op het Noord-Amerikaanse continent botste.
Dit leidde ertoe dat de oceaanstromingen veranderden & de Stille Oceaan in tweeën gedeeld is, zodat in het oosten de Atlantische Oceaan & de Caraïbische Zee ontstonden.
Warm water uit de tropen werd omhooggestuwd naar het poolgebied, waar het afkoelde & weer terugstroomde naar het zuiden in een wereldomvattend proces van thermohaliene circulatie dat bekendstaat als de ‘transportband van de oceaan’ & dat tegenwoordig ‘n groot deel v/h wereldwijde klimaat bepaalt.
Dit leidde tot het ontstaan v/d Golfstroom, leverde het water voor de ijskappen in het noordpoolgebied en leidde tot een reeks ijstijden & ingrijpend veranderende regenvalpatronen, waardoor Oost-Azië droger werd en zich daar ook nieuwe savannelandschappen vormden. In de loop van honderdduizenden jaren waarin onze voorouders zich steeds verder lichamelijk aanpasten aan het leven op de savanne, leidde klimaatverandering ook tot de steeds verdere inkrimping v/d oerwouden die hun oorspronkelijke leefomgeving hàdden gevormd.
Omdat er o/d savanne grote delen v/h jaar geen fruit meer te vinden is, moesten ze vele uren lang doorkauwen op wortels & knollen om voldoende eiwitten & suikers binnen te krijgen, & werden ze steeds afhankelijker van steun uit hun sociale omgeving.
Dit specifiek arrangement van zelfreplicerende chemicaliën was ook steeds verder uitgegroeid tot ‘n soort die gereed was om aan ‘t proces van autodomesticatie
te beginnen
...

OK!
18 mei 2020 - bewerkt op 21 mei 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 78 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende