1e trimester echo

Oei, het is alweer even geleden dat ik iets geschreven heb. Er is ook niet zo heel veel gebeurd. Het gaat redelijk zijn gangetje en verder zit ik in mijn eigen wereldje gekropen. Het komt er vooral op neer dat ik ’s ochtend te vroeg op moet voor mijn werk, overdag slaap/ in bed of op de bank lig en netflix kijk, tot het weer tijd is om te werken en als ik thuis kom is het eten en slapen. Mijn energie is nog altijd ver te zoeken en dat is ook niet zo gek, wel vervelend. Vorige week ben ik de stad in geweest dinsdags (want dat is de middag dat ik niet werk, maar wel huiswerkbegeleiding doe, maar dat voelt vrijer). Ik was gesloopt ’s avonds. Plus dat ik bij de h&m zwangerschapsbroeken ging passen, maar bij gebrek aan een zwangere buik het wat lastig vind in te schatten welke maat handig is. Tenminste.. gebrek.. Mijn gewone broeken gaan net, zitten meestal al wat losjes, dus nu gewoon wel prima. Maar ’s avonds of op de fiets zit het gewoon niet lekker. En ik heb een lekkere elastieke fijne broek, maar die zakt opeens af. Ik vermoed dat dat komt omdat hij minder goed op mijn buik blijft zitten, maar daaronder zakt. En mijn buik groeit wel, maar het is geen nog geen ‘kijk mij eens zwanger zijn’-buikje, meer een ‘ik heb veel te veel lekkere ijsjes gegeten afgelopen vakantie’-buikje. Komt vanzelf, alles op zijn tijd. En ik heb hoge nood aan goed passende en lekker zittende BH’s en als ik ergens een hekel aan heb om te shoppen….

Mijn overgeven was iets beter onder controle, ik lijk wat beter te weten hoe het te voorkomen en daardoor (denk ik) heb ik bijna twee weken lang niet overgegeven. Tot ik gistermiddag opeens dwars door alle pepermuntjes tegen het braken in krom van de pijn en narigheid boven de wasbak hing. En ik gisteravond amper aan tandenpoetsen toe kwam en vervolgens helemaal naar in bed lag (“stom boontje” ). En vanmorgen spontaan ook weer nadat ik 10 minuten thuis was van mijn werk, snel een banaan naar binnen propte (want mijn ontbijt waren koekjes om de reden dat ik nergens trek in had en bang was dat het er weer uit kwam). Snel nog wat water erachter aan want een echo werkt beter met volle blaas en bam! Dag water en banaan en nog ergere haast, want we moesten echt de deur uit en nog een eind fietsen. Nog snel een pakje koekjes naar binnen gepropt, want je moet toch ergens op teren.

Het regent al de hele dag. En mijn jas moet opnieuw in de was met spul, want die lekt door. We melden ons te laat aan, of nou ja, 2 minuten ofzo. Maar daarna hebben we alsnog ruim een half uur gewacht tot de gynaecologische verloskundige (is hier speciaal beroep, zou niet weten hoe ik het naar het Nederlands moet vertalen) ons kwam halen. De kleine is nog altijd levend en gegroeid, nu 6,1 cm. Verder heeft ze een heleboel overige dingen bestudeerd, handjes, voetjes, hersenen, hartje, maag, oren, etc. Ook heeft ze de nekplooi gemeten, wat een risico-indicatie kan geven voor de aanwezigheid van een chromosoomafwijking. Daarna wilde ze toch overschakelen op een inwendige echo, want ze kon de blaas van de kleine niet vinden. Niet helemaal op voorbereid, want eerder was dat nooit nodig, maar hee.. voor alles is een eerste keer. Zoals vriendlief zei: “wen er maar vast aan”. En ik dacht altijd dat ik best wel een beetje preuts was, maar dat valt blijkbaar wel mee dus. Alles voor het goede doel toch?

Die nekplooimeting is onderdeel van een combinatietest waarbij je binnen 48 uur na de meting bloed moet laten prikken, dus ik ben meteen maar doorgefietst vanuit het ziekenhuis. Ik had ook nog een andere verwijzing om elke maand te prikken op toxoplasmose en eenmalig nog op resistentie tegen rode hond dacht ik? En ik heb een potje mee om morgenochtend in te plassen, want dat moet ik ook elke maand omdat mijn broertje diabetes heeft en ik dus verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes. Meteen ook maar door naar de supermarkt en sindsdien ben ik op de bank geploft. Wel nog even goed gegeten en nu even niks tot kwart over 4.

Op echo’s van 12 weken kan je hele theorieën loslaten over het geslacht van de baby. Maar ik kom er niet uit, dus we wachten gewoon rustig af. Beebje past ook niet meer zo mooi op de (ingezoomde) echofoto’s, dus bij deze voor jullie dan maar die van 10+4 weken, ipv die van vandaag 12 weken. Mogelijk zelfs 3 dagen verder als de meting van vandaag beter klopt dan die van 2 weken terug. Ow en hij/zij is een spartelkont, hoewel dat nog niet echt bewuste bewegingen zijn en meer impulsen om te oefenen geloof ik.

En ik? Ik vind het fijn om geruststelling te hebben dat het er allemaal (voor zover ze dat kunnen zien en beoordelen) er oke uit ziet. Over een aantal dagen is de uitslag van de bloedtest er ook, maar die gaat naar mijn sage femme. Maar het is ook een soort van surrealistisch dat er een mini mensje in mij groeit. Hoe hard ik ook mijn best doe, ik geloof niet dat ik me echt voor kan stellen wat ons te wachten staat en waar we aan beginnen. Voordat het ‘echt’ was, kon ik eindeloos dromen over baby’s, kindjes, welke meubeltjes, kleertjes, wat we gingen doen en hoe het zou zijn, etc. Nu is het sinds een paar weken echt ‘echt’ en heb ik dat niet zo erg meer. Ik denk meer dat dat een soort van angst is ofzo. Of het niet meer nodig heb om te dromen, omdat het werkelijkheid wordt? Ik heb geen idee. Nog even geen nesteldrang dus. Ik kan me echt prima vermaken op de babykleertjes afdeling hoor, maar voor nu overheerst: dat komt allemaal wel, over 3 maanden ofzo. En gisteravond wilde ik slapen en was ik even helemaal niet zo blij met die kleine, omdat ik me zo naar voelde. Dat betekent niet dat ik een slechte moeder ben, of een verkeerde keuze gemaakt heb. Moeders zijn nou eenmaal ook niet perfect. Ook goede moeders willen hun kinderen wel eens achter het behang plakken, blijkbaar zelfs als ze nog niet geboren zijnknipoog. Het komt wel. Laat het eerst maar eens landen.

Goed, nog even 3 kwartier mijn ogen dicht doen..


hij/ zij/ het ligt nu andersom trouwens, hier was ie ook nog maar 3,7 cm, gaat hard! Dit was 12 september.
24 sep 2019 - bewerkt op 24 sep 2019 - 177x gelezen
Profielfoto van *blue-sky*
*blue-sky*, vrouw, 29 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.   Schrijf reactie
  vorige volgende