17 juni

Ze was een jaar of negen, uitgeput en lag op de afdeling vol kleuren en leuke figuurtjes. Zou ze naar het plafon staren, zou ze blauw-rode luchtbalon zien die in het plafond verwerkt zat, inclusief een fel groene kikker die met een verrekijker naar beneden staarde. Zou ze naar de gang kijken, zou ze een enorme molen zien, die van kleur veranderd als je aan de wieken draait. Dat weet ik, omdat mijn innerlijke kind de verleiding niet kon weerstaan om even een zwengel aan de wieken te geven.

Bij de eerste prik viel ze in slaap tijdens de afname. Haar vingers waren echter slecht doorbloed waardoor er een tweede en een derde prik naast gezet moest worden. Ze huilde niet, ze mopperde niet eens, al zei ze wel dat ze zo graag wilde slapen.

Een ontregelde diabeet, of in dit geval een nieuw ontdekte, moet elke twee uur geprikt worden. Wanneer het lichaam namelijk geen suiker meer kan verbranden voor essentiële processen, zal het gebruik gaan maken van vetten als brandstof. Een afbraakproduct hiervan zijn zogenoemde ketonen, welke je normaal gesproken via de urine uitscheid. Ketonen verzuren je bloed, wat je lichaam normaal met buffersystemen op kan vangen. Als deze buffers echter uitgeput raken is dat levensgevaarlijk, waarbij een coma en de dood het gevolg is.

Twee uur na de vorige afname stonden we weer aan haar bed, haar vingers inmiddels kapot van het vele prikken. De andere hand gebruiken kon niet door het insuline infuus, in de arm prikken kon niet vanwege de aangevraagde bepalingen. Weer geen gemopper, alleen een kort "mamma, ik ben moe..."
"Dat weet ik schat, doe je oogjes maar dicht." zei haar moeder liefkozend.

Om vier uur in de ochtend stonden we er weer. De arts assistent was dit keer ook aanwezig en had het over een veneuze bloedgas afnemen. Dat zijn echter afnames die de analisten niet doen, en zelf had ze er ook geen spullen voor. Naar de IC lopen om het te halen wilde, of durfde ze niet. Weer twee prikken in een vinger, en daarna zou er een infuus bij worden gezet. Daar zou de arts assistent zelf bloed uithalen voor de overige bepalingen.
Dertig minuten later werden we weer gebeld of we toch nog een keer in de vinger wilden komen prikken. Het infuus zetten was mislukt en de assistent wilde toch de overige bepalingen nog hebben. Dan is het moeilijk om professioneel te blijven, vooral als het nacht is en je sowieso een kort lontje hebt. Daarbij liep het bloed de vorige afname redelijk tot goed, dus daar had nog makkelijk extra materiaal uit gehaald kunnen worden. Echter, een veneuze afname (in de arm) is altijd beter dan uit een vinger.

Met zware voeten zijn we nogmaals naar het meisje gesjokt voor weer een prik in haar blauwe, kapotte vingers. Met de arts assistent hebben we besproken dat ze daarna drie welverdiende uurtjes slaap zou mogen genieten. Daarna moest ze er weer aan geloven, al zat voor ons de dienst er toen alweer op.

Eenmaal weer in bed knijp ik weer even in mijn handjes dat dit soort dingen me in mijn jeugd bespaard gebleven zijn, waarna ik in zo'n diepe slaap val dat ik door de eerste wekker heen slaap.


-VLH
19 jul 2020 - bewerkt op 19 jul 2020 - 138x gelezen
Profielfoto van ViveLeHans
ViveLeHans, man, 30 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.   Schrijf reactie
  vorige volgende