menu myDiary

Reacties op 'iemand verstand van kleding omlabelen? Mag dit?' van goodvibes.


Daisy 13 aug 2019 om 22:33
Poeh, goeie vraag!

Ik denk dat het bij echte design stukken niet mag..


Maar ik weet het echt niet
Azura 13 aug 2019 om 22:54
Is dit wellicht iets waar het juridisch loket je bij zou kunnen helpen? Wellicht een poging waard?
Eregorn 13 aug 2019 om 23:05
Je hebt te maken met auteursrecht dus in eerste instantie nee.
Hier maak je inbreuk op het moment dat je hun basis gebruikt, verandert en je eigen naam er op hangt.
De basic t-shirts zal men waarschijnlijk minder moeilijk over doen. Van een basic wit shirt je eigen ding maken. Je hebt ook genoeg zaken die deze leveren om een eigen opdruk op te kunnen zetten. De kans dat men hierover heel moeilijk gaan doen is klein gok ik.
Maar een karakteristiek shirt wat door een merk geproduceerd is aanpassen en dan ook nog je eigen naam op hangen? Nee dat zal gezien worden als schending van dat auteursrecht of zelf plagiaat schat ik in.

Tot zover mijn leken kennis van dit stukje wet OK!
Nightfall 14 aug 2019 om 00:59
mag dit ? nee, is dit verstandig ook nee.

het ligt eraan wat je wilt, als je een eigen merk wilt creëren zul je van de grond af aan alles zelf moeten maken, je kan geen merken <-- geen enkel gebruiken of aanpassen en daar je eigen merk aan verbinden. dit is infringement niet op auteursrecht zoals eregorn zegt maar op registered trademarks. en dit is een stukje enger. een registered trademark is verplicht om koste wat kost hun trademark te verdedigen, dus al zouden we kleine mensen niet willen aanvallen of aanklagen, moeten ze dit omdat ze anders hun trademark verliezen. ( dus om veel heisa te voorkomen, zou ik je aanbevelen om weg te blijven)

maar dit is ook niet wat je zou moeten willen, Ik heb een eigen vintage “kledinglabel” waarbij ik vintage items waar nodig restyle & verkoop. zie ik al als een probleem, nee je hebt geen kledinglabel, je fungeerd volgens mij meer als een 2nd hand store. en daar is niets mis mee, net zoals huidige design boutiques kan en mag je gewoon merken repareren, ( aanpassen is een grijs gebied) en weer te koop aanbieden. maar ik zou het focussen op dat je merk een winkel is of een online winkel of een online designer, iemand die creatieve dingen doet met kleding en design stukken. en daar mag best een naam bij. en ervoor zorgen dat door jou uniek insteek mensen terug bij jou persoonlijk komen om meer outfits, of designer visies/ accesoires te kopen.

het voordeel hiervan ook nog is, is als je een merk stuk hebt, mag je gewoon dat merk aangeven en laten zien dat het een designstuk is, en dat je het te koop aanbied.
NewGirl 14 aug 2019 om 12:41
Wat je wel zou kunnen doen is je eigen label er aan hangen als prijskaartje. Dus niet het merkje uit de kleding halen (je hebt het kledingstuk immers niet zelf gemaakt), maar je 'winkelmerkje' eraan hangen.
Roch 15 aug 2019 om 23:41
@nightfall Sorry ik ben een beetje sleepy maar heb ook een vraag maar misschien heb ik er overheen gelezen.
Ik koop tegenwoordig tweedehands denim jackets (van whatever merk) en schilder met textielverf "schilderijen" op de achterkant. Ik zet daar dan wel altijd Rochelle '19 bij. Mag dat dan wel of is dat eigenlijk ook fout? Tot nu toe heb ik niks verkocht maar zit er wel aan te denken om een enkele misschien online te zetten omdat ik nu "mooiere" maak die ik zelf wil houden.

Nogmaals sorry als ik eroverheen heb gelezen, denk jij dat dit wel of niet mag?
Eregorn 16 aug 2019 om 01:40
@Roch wetstechnisch? Nee. Dat heeft niks te maken met het feit dat je dan iets zou aanbieden met Rochelle 19 er op maar puur dat heb iets veranderd (door te schilderen) wat van iemand anders (een merk) is en dat dan ook te koop aanbied.
Je naam ergens opzetten kan gezien worden als er eigen naam/ werk van maken. Het is je eigen werk (de kunst) maar wel op een stuk van iemand anders (jasje) waardoor je het dus aanpast.. en dan kan naam erop zetten wel als zoiets gezien worden.
Het grijze gebied denken; ik denk dat hier wel minder snel moeilijk over gedaan zal worden als labels uit kleding knippen en eigen label er aan doen. En of er extreem moeilijk over gedaan zal worden bij plain spijkerjasjes. Dat zal vast meevallen.
Eregorn 16 aug 2019 om 01:41
En wauw ik had betere interpunctie kunnen gebruiken. Ik schuif de schuld naar het tijdstip en mijn lange dienst van vandaag. Doei cool!

Schrijf een reactieTerug naar verhaal