menu myDiary

Reacties op 'Boosheid' van Knottie.


growbutterfly 10 jan 2018 om 22:17
Boosheid kun je op verschillende manieren uiten. Als je iedere keer helemaal door het lint zal gaan zal je misschien een boeman zijn. Als je soms je boosheid toont ben je echt niet gelijk een boeman. Boosheid is een normale emotie die iedereen hoort te kunnen hebben.
Anoniem1986 11 jan 2018 om 23:55
Inderdaad ga ik helemaal in mee wat Growbutterfly zegt, en er is niks om voor te schamen als je boos bent, en ook mag je dat best uiten je boosheid. Echte boosheid of wrok heeft eigenlijk altijd met menselijk contact te maken, je kan er goed verbitterd door worden, maar daar ook weer uit komen. Hieronder wat uitleg en tips, teminste hoe ik het heb meegemaakt over omgaan met boosheid, boosheid is ook lange tijd en chronisch een belangrijke drijfveer helaas voor mij door onbegrip van de buitenwereld of gezinsproblemen en ook door dominantie van meerdere familieleden, echt akelig. Maar ik kan er nu redelijk goed mee omgaan en is soms dagen en periodes ook weg , mits ik deze dingen blijft toepassen dan.
Er zijn bij mij ook genoeg redenen uit het verleden om boos om te zijn. Ik heb wel professionele hulp gehad om ermee om te gaan. Hieronder dus hoe ik het heb leren aanpakken toen. Boosheid heeft ook te maken met angst en je niet op de goede manier uiten.

Maakt iemand je op dat moment gefrustreerd, of boos, probeer dan eerst de persoon te confronteren met je vermoedens en argumenten (dat is soms al moeilijk), en zeg hoe je je voelt nadat diegene je boos heeft gemaakt. Zo kun je het mogelijk oplossen met zijn 2en en uitpraten, je mag daarbij best je stem verheffen en boosheid voelen en uiten, vooral als je zeker weet dat iets terecht is om echt boos over te worden. Geef hierbij niet gelijk op, maar laat het de persoon op een boze maar fatsoenlijke manier een tijdje merken dat diegene je niet boos moet maken.

(Fysiek)Geweld of hard schelden lucht misschien op, op dat moment, het voelt soms zelfs terecht, maar het maakt het vanuit de ander juist alleen erger en dus daarna ook voor jezelf. De ander stopt misschien met jou boos te maken, maar jij durft hem of haar niet meer onder ogen te komen door je achteraf-schuldgevoelens, en diegene gaat jou ook nog vermijden en met scheve ogen aankijken of hij/zij doet of je niet meer bestaat, en dat wil je al helemaal niet. Of het contact verbetert, maar door je schuld gevoel in combinatie met zijn/haar gedachtes na jou confrontatie, is het contact niet meer wat het is, zeer ongemakkelijk!

Misschien zijn wij verschillend qua oorzaak van boosheid en de persoonlijkheid.
Wat mij persoonlijk helpt in het voorkomen van boosheid, en dat heeft niks met boosheid op zich te maken:

-Zorg voor 1 vertrouwingspersoon waar je alles mee kunt bespreken.

-Zorg dat mensen weten dat je een eigen mening over dingen in het leven hebt en hoe jij over dingen denkt (dus niet om iedereen te beoordelen, het kan ook over positieve dingen gaan of gebeurtenissen, maar ook negatieve). Dus kun je je emoties moeilijk uiten, zorg dan dat je het in woorden uit, met vooral je intentie overbrengen in woorden, en zeg wat er op je hart ligt.

-Persoonlijk heeft het mij geholpen om zo eerlijk mogelijk te zijn, of het nou om grote dingen gaat of om kleine dingetjes, slechte of goede of leuke of nare dingen die je vertelt. Het hoeft nog niet eens over contact of mensen te gaan waar je eerlijk in antwoord of over hebt, maar ook over je topvakantie of over je laptop die crashed. Veel mensen maken dingen ook spannender in verhalen, draaien om dingen heen waar ze zich voor schamen maar wel kwijt moeten, verdraaien details in verhalen zodat anderen beter zouden luisteren enz enz. Stop daarmee, dat werkt een vol hoofd in de hand en je legt jezelf in de knoop. Bijna iedereen doet dit bewust of zelfs onbewust. Dingen zijn zoals ze zijn, en niet anders, de ander zal het met jou eerlijkheid moeten doen (dan heb ik het dus niet over eerlijkheid misbruiken om mensen bewust pijn te doen, maar voor een goed doel, of om voor jezelf op te komen)

Onbewust maakte dit mij chronisch boos (bovenstaande punt), zonder er eerst bewust van te zijn, ben daarvoor nooit bewust ervan geweest dat dit mij boos maakte. Je moet dan namelijk elk detail die je anders maakt dan het is of niet durft te zeggen onthouden, en liep mijn hoofd daardoor in het dagelijks leven constant over, in de vorm van woede. Als je in alles zo eerlijk mogelijk bent en je uit zoals je over dingen denkt, heb je het gevoel dat je niks meer hebt te verbergen en hoef je niks achter te houden of te onthouden wat je hebt veranderd in je verhalen. Mensen komen er vaak dan achter dat je tegen de ene dit zegt, en tegen de ander dat of je verteld daarna dezelfde verhalen weer anders, contact wordt dan slechter omdat mensen je niet meer vertrouwen. Ook daar wordt je chronisch moe en boos van en maakt je angstig.

Ik weet niet of dit ook zo bij jou speelt op de manier zoals bij mij, aangezien het bij mij ook met familietoestanden te maken heeft, en hoe ik ben opgevoed door heo met dingen om te gaan, maar ik was me er niet eens bewust van en merkte door deze methoden, dat wat betreft mijn boosheid, echt veel minder is geworden. Het komst wel tijd. Het zorgt er ook voor dat dominante mensen minder macht over je krijgen, iets wat we allebei hebben meegemaakt, maar dan moet je daar echt een stabiel patroon in vinden en een diep patroon, van de tips toepassen (mijn geval dan), vooral als het gaat over het uiten van jezelf, is hierin belangrijkknipoog


Succes!!

Schrijf een reactieTerug naar verhaal