Ik zit in een "sprongetje"

Ik zit in een "sprongetje"

Ken je dat woord?
Dat zeggen ze bij baby's en peuters.
Als een baby even in een lastige periode zit, dan word er vaak gezegd; hij/zij zal wel in een sprongetje zitten.
Je kunt zelfs op internet vinden in welke sprong je kind zit met welke maanden. Op die manier kun je het bijna voorspellen.

Op deze website staat onderstaande tekst : https://www.oudersvannu.nl/baby/ontwikkeling/sprongetjes-baby/

Wat zijn sprongetjes?
Met een sprongetje wordt eigenlijk een mentale groeispurt bedoeld. Want precies zoals je kind opeens een lichamelijk groeispurt kan maken, kan hij ook in een korte periode een flinke mentale ontwikkeling doormaken. Dat is aan de ene kant fijn, want je baby kan na zo'n mentale sprong opeens veel nieuwe dingen en ontdekt de wereld op een nieuwe manier. Aan de andere kant gaan die sprongen vaak gepaard met een hoop gejammer en gedram. Niet altijd even makkelijk.

Tijdelijk
Allereerst: wees gerust. Jouw baby is niet de enige die opeens een periode flink "lastig" is. Tijdens een sprong maakt de mentale ontwikkeling van baby's een grote stap. Door al die nieuwe dingen die je baby plotseling leert, wordt hij wat sneller moe en huilerig. Dat kan soms heftig zijn voor jou, maar onthoud: het is een signaal van vooruitgang.
Nog een geruststelling: het is maar tijdelijk. Als het sprongetje voorbij is, lijkt het soms ook opeens alsof je een heel ander kind hebt: heerlijk vrolijk en klaar om zijn nieuwe vaardigheden in de praktijk te brengen.

Baby tot dreumes
Sprongetjes herkennen
Een sprongetje bestaat uit twee verschillende fases. Het begint met een lastige periode,
die je herkent aan de drie H's: hangerig, huilerig en humeurig. Als je kind wat ouder is, kan hij tijdens een sprong ook juist aanhankelijker zijn of spontaan driftbuien krijgen. Daar moeten jullie je samen even doorheen slaan, het is voor een goed doel.
In het begin van de sprong lijkt de ontwikkeling van je baby soms even stil te staan. Hij kan zelfs dingen vergeten die hij eerst wel kon, omdat hij zo druk is met het leren van nieuwe vaardigheden. Daarna breekt de tweede periode aan, waarin je kind allerlei nieuwe dingen gaat ontdekken en doen. Vaak verbaas je je er dan over hoe zelfstandig je kind opeens bepaalde dingen kan uitvoeren.



Toen ik een baby had hield ik me daar niet zo mee bezig, ik vond het zelfs flauwekul...
Maar hoe ouder mijn baby werd, hoe meer ik patronen ging herkennen in zijn ontwikkelingen.
En altijd voordat hij een grote ontwikkeling had, werd hij anders... Hij at anders, hij sliep anders, hij reageerde anders, hij was een raadsel voor me. Ineens snapte ik mijn kind niet meer.
En dan ineens! was het weer zoals het was, maar toch anders.. Hij deed iets nieuws...
Soms waren dat hele kleine ontwikkelingen, soms hele grote, of heel veel ineens.
En dat zijn dus die genoemde sprongen.
Een baby, peuter, kleuter maakt wel degelijk sprongen.
Op hun eigen tempo.

En het houd ook niet op.
De patronen die ik herkende toen, die herken ik nu nog steeds bij hem.
Hij is nu 4,5 jaar en nog steeds hebben we momenten dat hij anders eet, anders slaapt, anders reageert, anders handelt. In deze periode botsten we zelfs veel meer dan anders. Omdat ik het allemaal niet meer begrijp, ik heb er geen vat op en probeer het in balans te houden maar dat lukt niet...
En dan ineens! Is het weer zoals het was, maar dan anders.
Dan heb ik een nieuwe Daan zeg ik dan.

Deze sprongen houden nooit op.........

Door deze patronen bij Daan te gaan herkennen, begin ik ze ook steeds bij mezelf te herkennen.
Ik zit ook regelmatig in een sprong. En echt, dan eet ik anders, ik slaap anders, ik reageer anders, ik handel anders, ik weet niet meer wat ik het zoeken moet, ik word lastig en ik kan het niet verwoorden dan. Het overkomt me gewoon.
En dan ineens! Is het weer zoals het was, maar dan anders.
Een nieuwe Mariska, met nieuwe inzichten, met meer zelfliefde, met meer duidelijkheid, een Mariska die nog dichter bij zich zelf komt. Elke keer weer een stapje dichterbij in elke nieuwe sprong. Stapje voor stapje. Veel langzamer dan een baby/peuter/kleuter.

En net zoals een kind dan ruimte, liefde, rust, en begrip nodig heeft. Heb ik dat ook nodig in mijn sprongetjes. verliefd







15 sep 2019 - bewerkt op 15 sep 2019 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Armaita
Armaita, vrouw, 36 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende