menu myDiary

MuziekNog meer muziek.Het topic voor dit nr is meditatie. Ik kan niet altijd mediteren, want dan word ik zó ontzettend gek van mijn eigen gedachtestroom dat ik met een halve paniekaanval maar gewoon stop en heel snel wat anders ga doen. Ik heb regelmatig meerdere gedachtestromen tegelijkertijd en dat kan soms héél functioneel zijn (een soort mutitasken met nadenkklusjes. Vandaar dat ik het op school ook relatief goed deed op de dingen waar je niet dingen voor moet onthouden. Natuurkunde, wiskunde en scheikunde zijn vakken waar je niet zo veel over hoeft te onthouden zolang je de concepten maar snapt en weet hoe je je binas moet toepassen. Sommige mensen associëren die vakken met intelligentie en denken daardoor dat je slim bent haha. M'n brein werkt gewoon anders. Ik denk conceptueel, en auditief. Als ik mijn ogen sluit zie ik geen dingen, gewoon leegte. Ik kan met effort wel dingen voor de geest halen maar dan is het een soort zwak visuele interpretatie van HET CONCEPT. Maar ik zou bijvoorbeeld niet, als ik perfect kon tekenen en alle skills hebben, een exacte replica kunnen maken van het gezicht van mijn moeder. Of andere mensen die ik regelmatig zie.)
Het probleem is wanneer ál die gedachtestromen negatief gaan zitten doen en je gek gaan zitten maken. Ik zie meditatie als observatie van mijn gedachten, alsof je naast de weg zit en de auto's (je gedachten) gewoon voorbij kan laten komen zonder interactie met ze aan te gaan (want ze proberen 'weg te doen' = interactie. -onze stagair had het laatst over dat ze water uit d'r beker moest 'deleten'. Mooi.) Dát is wat me zó debiel en gek en angstig maakt als die stroom te groot en donker wordt en het me niet lukt het te stoppen, en het aanschouwen te pijnlijk wordt. Bovenstaand nummer is een van de weinige muziekjes die écht werken om me af te leiden en meestal luister ik dit 'hele' album van emilie autumn min twee of drie nummers die ik standaard skip en min de akkoestisch/klassieke eerste helft van de cd.. (waarom ben ik altijd zo specifiek over muziek. Dat wel Dat niet.) Het klassieke deel van het album is overigens óók te gek, voor andere momenten. Vroeger was het aanbod voor 'meditatiemuziek' wat groter, maar ik raak tegenwoordig al snel verveeld omdat ik er te snel uit ben hoe het muzikaal in elkaar zit. (Een van mijn doelen is trouwens om de daadwerkelijke muziektheorie te leren zodat ik wat ik hóór een náám kan geven. Als concepten namen hebben voor je zijn ze makkelijker terug te halen en zelf -al dan niet onbewust- toe te passen. Dit was ook mijn strategie bij biologie; dat vond ik interessant genoeg om de termen van automatisch te onthouden zonder echt veel moeite erin te steken.) Als ik weet hoe hoe muziek in elkaar zit houdt het m'n aandacht niet meer genoeg om af te leiden van de gedachtestromen. Wat vaak ook weer een goed teken is want er bestaan ook nummers die je niet aan kan zetten en vervolgens kan verwachten dat ik nog in staat ben een gesprek te voeren want dat kan ik niet met die liedjes op de achtergrond. Die liedjes winnen en ik wil dan alleen nog maar zitten luisteren en rot op met je gesprek, over twee minuten is dit af en dan ben ik er weer. Ik moet me namelijk anders zo kei-hard concentreren op wat je zegt en dat is doodvermoeiend. -ik kan me voorstellen dat ADHD een soortgelijke vermoeidheid op kan wekken wanneer je om concentratie wordt gevraagd bij bijvoorbeeld gesprekken maar ook, ik noem maar wat, het maken van een tentamen of alle dingen die om concentratie vragen.
Maar deze muziek legt het hele denken stil, nog steeds, omdat het complex is en snel en agressief wat de emotionele context van de muziek passend maakt voor de situaties. Het is een soort gecontroleerd, 'veilig' ervaren van mn emoties en god knows dat ik gevoelens enkele andere manier kan toelaten om te 'zijn'. Wat dat betreft heeft deze muziek denk ik serieus potentieel mijn leven gered. En dat is ook waarom ik zo'n diep mijn emotionele band heb met specifieke nummers. En met genoeg andere nummers, maar het zijn altijd specifieke nummers en nooit gewoon 'een artiest'. Emilie Autumn (de chick die bovenstaand nummer heeft gemaakt) heeft bijvoorbeeld
ook andere muziek (ik denk dat er qua variëteit in genres weinig mensen haar overstijgen) en dat is wisselend briljant en niet mijn ding. (Maar wel allemaal in principe 'goed').


Also, mensen die tot hier zijn gekomen met lezen (hoi!), mijn lezerslijst staat de komende dagen ook weer open, mocht je meer vlooienrants willen lezen. Of muziekdingen zoals deze en voorgaand verhaal. Ik zal namelijk niet alléén nog maar openbaar gaan schrijven. Plus ik krijg af en toe reacties van mensen die er niet in staan en kennelijk dus wel lezen vrolijk (hoi). Anyway, stuur even een pb bij je aanvraag als je die doet, want dat is wel zo gezellig. OK!16 juli 2019 - 132x gelezen
Phlo
Man, 108 jaar
vorige  volgende
18 aug 2019 15:26 Kuslijst
16 aug 2019 18:47 -
15 aug 2019 20:22 Taalnazi-accumulatie
15 aug 2019 20:20 Taalnazi-variatie
15 aug 2019 20:17 Taalnazi-continuatie
14 aug 2019 22:00 Oefening baart kunst.
13 aug 2019 19:14 Relevant.
12 aug 2019 21:43 I Google You (mmdga)
12 aug 2019 21:04 bbbb (mmdga)
12 aug 2019 11:13 Acht jaar phlo
03 aug 2019 16:18 Deal met mezelf
02 aug 2019 15:16 Ahahahahahaa**
01 aug 2019 20:17 Nog een**
01 aug 2019 13:57 Edit! Klaar mee.**
30 jul 2019 21:22 Duuuuuuuuus..
meer..