menu myDiary

Narcistische vreemdganger

Wat is een narcist? Als je het opzoekt op het internet vind je diverse beschrijvingen.
Maar de meesten komen overeen.
Een narcist is een meester in het jou het gevoel te geven dat uiteindelijk alles aan jou ligt.
Maar niet meteen, nee dat gebeurd heel geraffineerd en subtiel. Sluipend bijna, zoals een tijger op zijn prooi af gaat. Langzaam, geluidloos, om je daarna te verslinden.
In mijn geval begon dat in het begin van ons huwelijk.
Toen ik mijn man leerde kennen was ik een onafhankelijke vrouw, met een eigen handeltje waar ik leuk geld mee verdiende en een behoorlijk geld bedrag op de bank. Hij had schulden, twee spijkerbroeken, een zalmkleurige en grijze sweater en een paar sokken. Van die witte met een blauwe band aan de bovenkant. Ik weet het nog precies, dat was toen mode😳.
Wij werden verliefd, we konden goed praten met elkaar en gingen na een tijdje samen wonen.
Hij ging voor mij zorgen, kwam voor mij op, en hij ging mij beschermen. Nee hij vond het niet nodig dat ik ging werken,hij vond het heerlijk dat ik thuis was bij de kinderen, inmiddels hadden we er twee en waren we getrouwd. Van ons huurhuisje gingen we naar een koophuis.
Waar ik mijn behoorlijk gespaard bedrag in stoptte en die schuld van hem had ik inmiddels ook afbetaald. Van mijn geld.
Hij vond het geweldig dat ik moeder was van zijn kinderen en het huishouden deed en op die manier eigenlijk steeds afhankelijker werd van hem. En ik vroeg dat wel eens aan hem. Vind je dit niet erg? Nee zei hij dan ik vind het zo heerlijk dat je voor de kinderen en het huishouden zorgt, en zo lekker aanhankelijk bent.
Ja ja ik weet het,dom dommer.
Nu effe 25 jaar vooruit. Inmiddels heb ik 20 jaar in de bedrijven gewerkt, heb altijd het huishouden er bij gedaan, voor onze kinderen gezorgd waarvan er 1 speciale zorg nodig had. Hij raakte nog geen stofzuiger aan maar dat vond ik nooit erg.
Nu krijg ik het verwijt dat ik nooit iets zelf deed. Zo vervelend aanhankelijk was al die tijd. En dat hij er scheitziek van was dat ik altijd op zijn lip zat. Want we zaten samen op kantoor, al die jaren niet anders gedaan.
Hij zat in de gevangenis riep hij, en ik was zijn waakhond die hem bewaakte. Hij had geen vrijheid en ik bepaalde altijd alles. Ikmoest niet zo aanhankelijk zijn want hij werd er knettergek van. Het was mijn schuld en ik zag het helemaal verkeerd allemaal. Je bent een zakelijk blok aan mijn been riep hij zelfs. Terwijl hij het was die mij in de zaak haalde en mij smeekte samen met hem te werken. Want we waren zo’n goed team.
Wat heb ik mij slecht gevoeld. En vraagtekens gehad. Was het echt zo?? Had ik te veel op hem geleund?
Was het niet beter geweest als ik een andere baan had gezocht? Wat deed ik dan verkeerd?
En nu komt het: Ik deed fucking niks verkeerd. Helemaal niks. Wat ik wel verkeerd deed dat was twijfelen aan mezelf. Ook toen hij vreemdging. Je voelt het, zie mijn vorig stukje. Dit doet een narcist. Hij paait je, maakt je emotioneel en financieel afhankelijk. Om vervolgens jou de schuld te geven en je te vertellen hoe waardeloos je eigenlijk bent en dat het jouw schuld is dat het zo gelopen is. Ja zelfs zijn vreemdgaan was mijn schuld. Maar hier over meer in mijn volgend stukje. Een narcist kijkt maar om 1 reden in de spiegel namelijk om te kijken hoe mooi hij zichzelf vind. Niet om zichzelf een spiegel voor te houden om te kijken of hij ook fouten maakt.
Narcisme is niet te genezen, het zit in een mens. En is vernietigend, manipulerend en gevaarlijk. En ik kan het weten. Ben bijna 25 jaar lang met zo eentje getrouwd geweest. Xx
12 juli 2019 - 324x gelezen
Er zijn 5 reacties op dit verhaal.
Mariposo
Vrouw, 55 jaar
vorige  volgende
12 jul 2019 00:37 Narcistische vreemdganger
11 jul 2019 00:06 Vrouwelijke intuitie
10 jul 2019 07:10 Vergeving
09 jul 2019 21:38 De Bom
meer..