33884Y1221353 Als we aan mensenoffers denken, dan

Q
ZIEN WE VAAK IJZINGWEKKENDE RITUELEN IN KANAÄN OF HET LAND VAN DE AZTEKEN VOOR ONS EN ER WORDT VAAK BIJ GEZEGD DAT HET MONOTHEÏSME NU EEN EIND GEMAAKT HEEFT AAN AL DIT SOORT AKELIGE PRAKTIJKEN EN ELLENDIGE TAFERELEN?
Maar in werkelijkheid brachten monotheïsten mensenoffers op veel groter schaal dan de meeste polytheïstische cultussen. Christendom en islam hebben veel meer mensen gedood in naam van God dan de volgelingen van Ba'al of Huitzilopochtli? In de tijd dat de Spaanse conquistadores een eind maakten aan mensenoffers voor de Azteken- & Incagoden, zette de inquisitie thuis in Spanje al karrenvrachten vol met ketters op de brandstapel! Offers kunnen allerlei vormen aannemen. Er komen niet altijd priesters met scherpe messen of van die bloederige pogroms aan te pas. Het jodendom verbiedt bijvoorbeeld werken of reizen op de heilige dag van de sjabbat (de letterlijke betekenis van het woord 'sjabbat' is 'stilstaan' of 'rusten'knipoog! De sabbat begint op vrijdag bij zonsondergang & duurt tot zonsondergang op zaterdag, en daartussenin onthouden orthodoxe joden zich van bijna alles war werk genoemd KÀN worden, waaronder zelfs dingen als velletjes toiletpapier afscheuren op de wc gerekend worden?! (Hierover is druk beraadslaagd door enkele zeer geleerde rabbijnen & die kwamen tot de conclusie dat velletjes wc-papier afscheuren onder 't sjabbatstaboe valt, zodat vrome joden die op de sjabbatdag graag hun achterste willen afvegen een stapeltje vantevoren afgescheurde velletjes toiletpapier moeten klaarleggen.) In Israel proberen dus ook daarom religieuze joden àndere, seculiere Joden & zelfs totale atheïsten vaak te dwingen om zich ook aan deze regels te houden...
Aangezien orthodoxe partijen vaak de overhand hebben in de israelische politiek, hebben ze door de jaren heen heel wat wetten kunnen doordrukken die allerlei activiteiten op hun zevende dag verbieden! 't Is ze niet gelukt om 't gebruik van privéauto's illegaal te maken op de heilige dag, maar 't openbaar vervoer hebben ze wel stilgelegd. Dit landelijke religieuze offer treft voornamelijk de zwaksten in de samenleving, vooral omdat zaterdag de enige dag in de week is waarop werkende menschen op pad kùnnen om verre verwanten, hun vrienden &/of toeristenattracties te bezoeken. Voor 'n rijke oma is 't geen probleem om met haar gloednieuwe auto op bezoek te gaan bij haar kleinkinderen in 'n andere stad, maar 'n arme oma kan dat niet, omdat er dan geen bussen & treinen rijden. Religieuze partijen bewijzen & versterken hun onwrikbare geloof door 't honderdduizenden burgers op zo'n manier moeilijk te maken. Er vloeit dan nog wel geen bloed, maar 't welzijn van veel mensen wordt wel degelijk opgeofferd?
13 feb 2019 - bewerkt op 16 feb 2019 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 78 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende