menu myDiary

15.

Les: ik ben niet gek, en niet de enige.

Ik heb al weken in mijn hoofd dat ik hier over moet schrijven, maar het is zo groot in mijn hoofd dat het me niet eens lukt om te beginnen.
Poging één. - fles rode wijn naast me -

Een tijd terug stuitte ik per toeval op het boek Erotische Intelligentie van Esther Perel. Ik moet er nog driekwart van lezen, maar ben nu al zo blij dat dit boek bestaat. Er valt zoveel op zijn plek.

Het probleem is dat ik, sinds ik met de krokodil ben, langzaam ben veranderd van een zelfbewuste bijna-nymfo naar een eigen-lichaam-hatende seksvermijder. Hoe heb ik dat nou laten gebeuren?

Ik dacht dat het verkrachtingsverleden de boventoon voerde: zodra ik het idee heb dat er van mij verwacht wordt dat ik seks met iemand heb, voelt het als dwang en vermijd ik het. In praktijk betekent dat dat ik twee nachten per week met kroko slaap, waarbij ik dus het gevoel heb dat hij van mij verwacht dat ik met hem wil vrijen, en dan schiet ik dus in de verdediging en neem ik afstand. Ook al heeft kroko inmiddels meerdere malen gezegd dat hij dat echt helemaal niet verwacht, en ik voel me ook totaal niet bedreigd door hem, hij neemt onmiddelijk genoegen met een nee, voelt mijn lichaamstaal steeds beter aan, enz. Dus dat vond ik raar van mezelf.

Nu is het zo dat de slaapkamer bij kroko (waar we meestal zijn) niet bepaald sfeerverhogend is: een kamer met letterlijk alleen een bed. Er ligt alleen een betonnen vloer, de muren en het plafond zijn ernstig gedateerd en als klap op de vuurpijl had hij twee losse éénpersoonsdekbedden op bed liggen. Dat is echt heerlijk als je een nacht goed wil slapen, maar dodelijk voor de romantiek. Enerzijds vond ik dat ik niet moest zeuren en was het te makkelijk om het seks-vermijden hier op te schuiven, maar uiteindelijk deed ik dat toch. Met als gevolg dat kroko en ik een nieuw plafond hebben gelegd en de stukadoor over een paar weken komt om het plafond en de muren te stucen, zodat we kunnen schilderen, een vloer leggen enz. Er echt een sfeervolle kamer van kunnen maken. En intussen ligt er ook al een mooi, gigantisch tweepersoonsdekbed op het bed. Dat is superfijn en draagt zeker weten wel bij aan onze intimiteit, slapen is intiemer, knuffelen is zoveel makkelijker en verleidelijker. Maar ik heb nog steeds niet dikwijls het gevoel dat ik enorm graag seks met hem wil.

Hoe kan dat?

(dit was het makkelijke deel om te schrijven, meteen de neiging om het verhaal op te slaan/afleiding te zoeken)

Toen kwam dus dat boek langs, helemaal toevallig, ik zag het op een televisiereclame.

De eerste paragraaf beschreef meteen dat het moeilijk is om opwinding en hartstocht te zoeken bij degene waar je ook je troost en zekerheid zoekt. Hoeveel ik ook van kroko hou, ik vertrouw hem zoveel en de liefde is zo groot, dat er eigenlijk geen plats meer is voor opwinding. Oftewel: hoewel het lief is dat kroko mijn kots opruimt als ik ziek ben (true story) zorgt dat er indirect voor dat er geen ruimte meer is voor opwinding? De liefde is zo warm en beschermend dat het de erotiek remt. In Perels woorden: om het vuur brandend te houden is er afstand nodig. Tegelijkertijd begeren en liefhebben is dus, voor mij althans, knap ingewikkeld. En blijkbaar voor meer mensen, want anders was dit boek er niet.

De keren dat ik echt tevreden was over mijn seksleven was óf toen ik verder geen sterke band had met mijn sekspartner óf toen er vaak ruzie gemaakt werd. Met Koen had ik ZOvaak ruzie -eerder dagelijks dan wekelijks-, maar dat was tegelijkertijd de beste seks ooit (voor hem ook). Er was gewoon zoveel passie, soms kwam die eruit als ruzie en soms in bed. Of allebei. Kroko was er trots op dat het onmogelijk was om ruzie met hem te maken. Tot dat hij dus één keer boos op mij werd (hij was niet zozeer boos als wel gefrustreerd om mijn gebrek aan libido).

Maar eerlijk gezegd, zonder ruzie is het saai. Perel benoemt dit door te zeggen dat het bij liefde hoort dat je de afstand met je partner zo klein mogelijk wil houden en zo dicht mogelijk bij elkaar wil zijn, terwijl passie mysterie nodig heeft: nieuwe en onverwachte dingen. Intimiteit betekent dicht bij elkaar zijn, maar erotiek afstand nemen zodat je elkaar kan ontdekken. Ik hou van kroko en van het feit dat ik mezelf niet beter voor hoef te doen dan ik ben, dat ik mijn joggingbroek aantrek en mijn haar een hele dag niet kam, maar doordat we dan ZO dicht op elkaar zijn is er geen ruimte meer voor seksuele ontdekkingstochten? (plus ik heb me wel eens aantrekkelijker gevonden, hoewel het fijn was dat ik de ruimte ervoer om mezelf een dag slecht te verzorgen).

Door de vriendelijkheid van kroko kan ik mijn eigen seksualiteit niet kwijt. Ik wil graag zijn met een man waarbij ik me geborgen voel, maar is geborgenheid ook hetgeen wat me aantrekt in seks? Nee. Kroko is, ook in bed eigenlijk, heel hartelijk en lief en knus, maar dat is dus niet zo prikkelend. Comfortabele liefde. En als dat dus blijft wordt je een soort van vrienden ipv geliefden?

Op de één of andere manier is het voor mij dus zo dat mijn seksuele remmingen erger worden naarmate mijn liefde voor iemand toeneemt. Dat vind ik dus superraar, en wat is het heerlijk dat er dus psychotherapeuten over dit thema nadenken. Blijkbaar ben ik niet de enige. Houden-van brengt een bepaalde vertrouwdheid met zich mee. Maar deze vertrouwdheid maakt voor mij seks moeilijker.

Laatst had ik ook daadwerkelijk het gevoel dat ik ZO overweldigd werd van al mijn gevoelens voor hem dat ik dus gewoon echt blokkeerde. Ik vind al die gevoelens van houden-van al super intens, als ik dat dan ook erotisch zie is dat echt veel te heftig en kan ik dat niet meer. Ik ben te overweldigd door mijn eigen gevoel. Er was teveel gevoel, ik blokkeerde daar totaal mee.

Ik vind het allemaal behoorlijk ingewikkeld maar het feit dat er dus boeken geschreven worden over dit onderwerp, waarin koppels aan bod komen die met precies dezelfde dingen worstelen als ik (wij) is superfijn. Ik heb nu nog niet heel duidelijk wat de handvatten gaan zijn, maar bovenstaande dingen veranderen mijn blik op de situatie wel. Ik gooi niet alles meer op de verkrachting. Dat was de laatste jaren wel mijn automatisme. Maar feit is altijd geweest dat ik heel goed was in onpersoonlijke seks en vrij slecht in seks met mensen waar ik echt om gaf.

"ik kan je wel vertellen dat zijn vriendelijkheid me een geborgen gevoel geeft, maar als ik bedenk met wie ik naar bed wil, is geborgenheid niet wat ik zoek." --> hij is te gewetensvol, te attent, maar niet agressief en opwindend genoeg. Een lelijk nachthemd zit ook lekker, maar daar heb je niks aan in bed.

Kroko en ik staan inmiddels zo dicht bij elkaar dat we alles van elkaar (willen) weten, we hebben bijna geen ruimte meer tussen elkaar, hebben de afstand tot elkaar overbrugd. Maar voor levendige erotiek moet je afstand tot de ander hebben, zodat je die afstand kan gebruiken voor je verlangens. Geborgenheid is niet geil.

Wat is precies het verband tussen liefde en seks? Ik dacht altijd dat de verlangens naar seks toename tegelijkertijd met de toename van liefde, maar dat is in mijn geval dus juist tegenovergesteld. Tevredenheid en betrouwbaarheid klinkt fijn maar zorgt ervoor dat het vuur dooft. Het is gewoon saai. We ruilen hartstocht in voor stabiliteit. Ware liefde is blijkbaar vernietigend voor erotische vitaliteit.

Goede seks gaat per definitie niet over geborgenheid, democratie. Of zoals Perel zegt: Enkele van de beste karakteristieken van de Amerikaanse samenleving - het geloof in democratie, gelijkheid, consensusvorming, compromis, eerlijkheid en wederzijdse tolerantie - kunnen leiden tot zeer saaie seks.

Alsof dit allemaal nog niet complex genoeg is, heeft kroko eigenlijk vrijwel geen seksuele ervaring buiten mij om. Ook weer zoiets wat hij bijna als deugd ziet, en ik als gemiste kans (net als het nooit-ruzie-maken). En dat zorgt er ook voor dat ik het heel moeilijk vind om dit dus allemaal aan te snijden - one way or another.

De wijn is op, later meer. Nog driekwart boek te gaan.

12 dec 2018 (18+ verhaal) - 221x gelezen - bewerkt op 12 dec 2018
Er zijn 2 reacties op dit verhaal.
HEHM
Vrouw, 32 jaar
vorige  volgende
08 nov 2019 01:47 17.
10 jan 2019 16:56 16.
12 dec 2018 00:39 15.
29 nov 2018 00:32 14.
15 okt 2018 22:50 13.
07 okt 2018 22:27 12.
03 aug 2018 22:42 11.
08 jun 2018 00:14 10.
21 aug 2017 22:40 1.
meer..