menu myDiary

Reinier

Met mijn voeten over elkaar zat ik in een luie stoel gedachteloos naar een stom programma op tv te staren. Mijn handen gevouwen voor mijn gezicht, waarbij ik mijn onderlip tegen mijn duimen drukte. Toen ik me bewust werd van mijn houding en mijn activiteit, moest ik plots aan Reinier denken, en hoe ik op dat moment erg op hem moet hebben geleken.

Het is alweer jaren geleden dat ik Reinier heb leren kennen. Hij was destijds schilder van beroep en begaf zich in kunstenaarskringen. Ik weet niet of hij veel geld had of enkel de zilvergrijze haren op zijn hoofd en in zijn gezicht. Het is me zelfs niet bekend of hij een huis of een atelier had. Ik weet alleen dat hij graag TV keek. Daarnaast voerde hij graag discussies waarin hij nooit zijn mening bijstelde, en graag de werkelijkheid zo draaide dat hij gelijk had. Het was niet onrespectvol zoals hij het deed, het was een soort kinderlijke naïviteit waarin hij dacht alles te weten. Dat maakte het echter niet minder vervelend.

Reinier maakte schilderijen met een soort abstracte kunst om geld te verdienen. Eerst schilderde hij het op papier zoals hij het dacht te zien in zijn geest, en beoordeelde hij later wat er op het grote doek zou komen. Ik heb hem gevraagd hoe hij precies bepaalde wat voor vormen hij zou schilderen, maar ik kan me zijn antwoord daarop niet meer herinneren. Ik weet wel nog dat hij veel vrienden/bekenden/collega’s had, en dat als we buiten voor de deur sangria dronken, er altijd iemand een praatje kwam maken. Onder andere een oud lid van “The Shoes” die in de jaren 60/70 populair waren, die nog eenmaal met de groep ging optreden in centrum Leiden.

Ik kende hem niet ontzettend goed. Eigenlijk verfoeide ik hem vooral omdat hij alleen maar aan het werk was om ’s avonds voor de TV te hangen, te slapen en te herhalen. Ik vond hem een schaap, zoals ik de meerderheid van de wereld maar domme schapen vond. Nu besef ik me pas dat hij hier tevreden mee was, deed wat hij leuk vond en een lieve dame de zijne wist te maken. Er zit veel meer eer in zo’n levensstijl dan ik me toen kon bedenken, want ondanks dat ik mijzelf zo ontzettend volwassen vond, was ik dat nog lang niet.

Ik kan me niet veel meer dan dit herinneren. Het wil me zelfs niet met de muziek van toen lukken de relevante delen van mijn brein toegankelijk te maken. Ik weet alleen die ene discussie me nog voor de geest te halen, waar ik na jaren nog steeds achter mijn mening sta.

Nee Reinier, het geslacht wordt niet bepaald in de baarmoeder. Dat gebeurt bij de bevruchting in de eileiders.


-VLH

8 juli 2018 - 163x gelezen - bewerkt op 9 juli 2018
ViveLeHans
Man, 28 jaar
vorige  volgende
08 jul 2018 20:22 Reinier
28 jun 2018 16:16 Zo.
27 jun 2018 22:41 Brieven
17 jun 2018 02:31 Nacht 2/2
16 jun 2018 04:02 Nachtdienst 1/2
17 mei 2018 11:20 Speech 15-5-18
12 aug 2017 12:11 Speech 11-08-2017
meer..