menu myDiary

Ik was een charmeur

Een feminist zou mij waarschijnlijk verachten en een puber zou mij goed mogelijk op een voetstuk plaatsen. En ikzelf? Ik zie mijn vroegere ik als iemand die potentie had maar niet altijd even constructieve keuzes maakte. Is dat alleen achteraf niet altijd makkelijker praten? Zo blijkt het nu jaren later en ik zal het allemaal met jullie delen..

Jong, stoutmoedig, gedreven, niet groot van stuk maar zelfverzekerd en doortastend, met een snelle auto onder mijn kont, studerend aan een van de beste universiteiten van de wereld, met genoeg telefoonnummers van vrouwelijk schoon die hele hordes gewillige jongens compleet links lieten liggen, opgeslagen in mijn kostbare 1ste generatie smartphone, en wellicht een iets te grote ego. Dit zou een beeld van mij kunnen schetsen. Een beeld uit het nabije of juist uit het verre verleden. Is tijd niet relatief?

Toch mag er gezegd worden dat ik het niet cadeau heb gekregen. Overal heb ik voor moeten vechten en zo zou ik mezelf vroeger niet hebben willen omschrijven waar er in mij altijd een gevoel van een underdog heeft geschuild. Nog steeds, al is dat minder en rijst de vraag zelfs nu jaren later nog dagelijks; 'komt dat gevoel ooit nog terug'?

Enkele weken terug viste ik de weekendbijlage van de Telegraaf uit mijn brievenbus. Op de cover viel de foto van een knappe blondine mij op. Zo een foto die een man een minderwaardigheidsgevoel kan geven, simpelweg omdat zij knap is en hij niet met zo een vrouw is. De cover moest confronteren en dat was gelukt. Het was een Nederlandse actrice maar ik herkende haar niet op slag omdat ze haar haren had geverfd en haar make-up anders droeg, allemaal volgens de laatste trends. Toen ik haar wel herkende sloeg mijn (toegegeven) minderwaardigheidsgevoel plots om naar een gevoel van heroïsme. 'Wij hadden gezoend!' Laat ik meteen eerlijk zijn, het was geen romance. Althans dat moest het wel voorstellen, alleen was dit voor de opnames van een tv serie. Ik had mij ooit in een castingbureau ingeschreven en enkele jaren later uit het niets werd ik gebeld voor een onschuldige figuranten rol waar niet gesproken zou worden. Dat laatste klopte ook wel. Eerst wilde ik hem afslaan maar het zou om een edelfiguratie gaan en ik had die dag niets beters te doen. We hebben voor deze scene op het hoofdkantoor van de Telegraaf midden op de werkvloer uitgebreid zitten zoenen. Alsof de regisseur ervan genoot moest de scene enkele keren opnieuw worden genomen. Barry Atsma, haar tegenspeler leek die dag haar niet voldoende complimenten te kunnen geven. Dolgraag had hij die dag mijn rol willen spelen. Toen ik hem later in de 'make-up room' tegenkwam en mijn visitekaartje wilde geven, riep hij "oh dat is heel aardig van je, maar mij zus is ook architect joh!". Ik vraag me nog steeds af of dat wel waar was en hij niet een snotjong met een titel op zak die net zijn prooi had weggekaapt even aan de kant wilde zetten. Kort na de intense opnames stond mijn tegenspeelster mij elders in het gebouw op te wachten. Maar zo naïef als ik toen nog was, herkende ik de vrij opzichtige 'signalen' niet. Of niet snel genoeg. Heel stom natuurlijk al had ik er later geen spijt van mijn broek te hebben aangehouden aangezien bleek dat zij een relatie had op dat moment, en hoe groot ik ook een charmeur zou mogen zijn geweest, ik ben absoluut tegen vreemdgaan (de zoen 'scene' daargelaten!). Nog geen uur later kreeg ik een brief met contant geld erin toegestopt en stapte ik weer mijn bolide in, nog een beetje beduusd van hetgeen mij net was overkomen, me afvragend of ik mij niet gebruikt moest voelen omdat ik betaald was of daar juist trots op moest zijn.. Ik plaatste later de serie op mijn storyline op facebook. Ik had nog nooit zoveel commentaren gekregen. De meesten moesten keihard lachen maar de grappigste 'comments' vond ik degene waar mijn mannelijke vrienden mij voor 'slet' uitmaakten, wetende dat ik daarvoor betaald was geweest. Alleen een man wordt voor 'slet' uitgemaakt en kan erom lachen.

Het artikel over haar nieuwe rol in haar volgende film was een knipoog uit mijn verleden. Een verleden als 'golden boy' knipoog Een verleden waar ik mij op dat moment, geconfronteerd met deze cover, gekleed in m'n pyjama, slecht uitgeslapen, stinkend en al veel te lang vrijgezel even niet in wist te herkennen.

Velen hebben mij dan ook al opgeschreven. Van sommige hoor je niet meer, ook van familie niet. Totdat je ze een keer op een verjaardag tegenkomt. Sommigen lijken te genieten van het bloed dat ze ruiken en wraken zich door lacherig te vragen of ik toch niet liever van jongens houd. Van anderen is het alsof je vragen hoort die helemaal niet gesteld worden, bang om je niet te kwetsen zwijgen ze liever en kijken ze je alleen nog beleefd-vriendelijk aan terwijl je ze van alles hoort denken. Mijn 'inner voice' vertaalt het voor mij en zegt me: "Ze denken dat je niet meer te redden bent". En zonder mij groter voor te doen dan ik ben, staar ik terug alsof ik onnozel ben en vervolgt mijn 'inner voice' met: "Laat ze in hun waan, wanneer je zult slagen zullen deze gezichten, de gezichten zijn waar je nog het meeste van zult genieten"

Want heb ik zoveel behaald en of gevochten om als verliezer te eindigen? Nee toch?! Die vechter in mij moet daar vast nog wel ergens verscholen zitten. Dat kan toch niet anders!? Onder het stof maar niet vergane vechtlust, wachtend om aangewakkerd te worden. Op de loer klaar om toe te slaan en iedereen versteld te doen staan en al mijn belagers op hun plek te zetten, al mijn haters het nakijken te geven. Een comeback maar sterker en beter dan ooit tevoren. Geloof ik dat zelf? Want meer dan ooit, sta ik er volledig alleen voor en moet ik bovendien opnieuw de hele berg op zien te komen, die gezien de huidige 'worldstage' er niet kleiner op is geworden. Nee vandaag geef ik nog geen antwoord op deze vraag. Misschien morgen. Morgen misschien maar niet vandaag.

Net als de honger van een hond die gestild wordt na het binnenwerken van een koningsmaal werkt behaald succes niet altijd motiverend. Wel schept het inzichten. En morgen zal blijken hoe waardevol die zijn. Waarom alsmaar morgen en niet gewoon nu? Nou ja, omdat ik nu dit stuk aan het schrijven ben nou goed?! gaap!

geschokt

Maar vanwaar een underdog? Opvoeding. Jaloerse en afgunstige broers en zussen maar ook (stief)ouders! Strenge maar ook gestoorde docenten helpt ook. Geen idee waarom. Ik was in ieder geval een gesjeesde student, een gretige, niet een van adellijke familie, nee een van de arbeidersklasse, hoewel mijn moeder als enige uit een familie van 5 flink opgeklommen was. Uit deze grote familie zowel als die van mijn pa en overige bloedverwanten waar nooit iemand eerder ooit een universiteitsgebouw van binnen had gezien was ik de veelbelovende doch gesjeesde student. Een die nog iets te bewijzen had, ten opzichte van zichzelf, ten opzichte van anderen en net als iedere twintiger, ten opzichte van vele meisjes, vooral hen die hard-to-get speelden of erger nog, helemaal niet speelden. Uiteindelijk wil iedereen meedingen naar het evolutionele gewin dat 'voortplanten' heet. Niemand ontkomt eraan behalve enkele feministische dames en narcistische mannen die niets met kinderen hebben. Neem George Clooney of Cameron Diaz en zo vele anderen met hun.

Versieren was een sport. Dit was nog vlak voor de golf van datingsapps die uit werden gebracht en voordat de meest onzekere, niet sociale, niet heel aantrekkelijke etc jongens een leuke date of vriendin konden 'scoren' door wekenlang een chatrelatie in stand te houden en zo haar hart of vaker nog haar 'vertrouwen' wist te winnen. Daarna zou zo een groentje haar iedere dag cadeautjes geven en vertellen hoe knap zij is wat eerst leuk en onschuldig lijkt maar op den duur juist frustrerend werkt voor een vrouw. Nee niets van dat alles was voor handen en was het nodig? Alleen, om goed te worden moest je af en toe hard op je bek gaan. En afgaan gebeurde altijd in realtime. Gevolg? Verscheurde hart, gevoelens van eenzaamheid, bedrog en afwijzing. Hoeveel vrouwen er wel niet rondlopen die twijfelachtig een scharrel eindeloos aan het lijntje kunnen houden als een kat die met een hopeloze muis speelt zonder hem ooit uit zijn lijden te helpen en dan wegloopt wanneer het muisje stuk is, afgeschreven, niet meer vermakelijk. Sommigen noemen dat ook wel de 'friendzone'. Jongens zijn er als de dood voor. Als je als jongen verlieft bent op een meisje kan dat heel frustrerend en vermoeiend zijn; mentaal, emotioneel, financieel en fysiek. Fysiek eerder pijnlijk dan vermoeiend. Denk aan blauwe ballen. Ja heel pijnlijk. Al zal een jongen gevangen in de 'friendzone' zo min mogelijk willen toegeven dat hij erin zit. Een relatie waarin een vrouw alle touwtjes in handen heeft is niet heel eerzaam voor een man, nee hij zal liever met zijn staart tussen zijn benen blijven proberen dan toe te geven.

Ik incasseerde vele emoties waar ik zelf aan over was geleverd. Emoties die ik zelf moest ondergaan. Gek genoeg was het een goed middel om vrouwen beter te begrijpen om niet te zeggen beter te doorgronden. Beter begrijpen waarom vrouwen (initieel) altijd terughoudender zijn in relaties of zelfs in seksuele gemeenschappen ten opzichte van mannen. Zodra de vrouw zich op haar gemak voelt wil het getij ook wel keren, vooral seksueel. Ja ik begreep het. Je kende ineens de emotionele schade waar een vrouw zo bekend mee was en bij vrouwen haast altijd groter was omdat vrouwen doorgaans meer voelen in relaties dan mannen dat doen. Goed of kwaadschiks het was allemaal leerzaam. Zoals zoveel emoties in het leven. Afhankelijk of je ze een plek weet te geven en er niet aan ten onder gaat en of wrok of vooroordeel opbouwt. Je komt vaak genoeg vrouwen maar soms ook mannen tegen die het vertrouwen in het tegenovergestelde geslacht verloren zijn en opzoek gaan naar een onderdanig type die hij of zij zo onder de duim kan houden om nooit gezichtsverlies te hoeven lijden. Zeker met de feministische golf kom je dat steeds vaker tegen. Het geeft een gevoel van macht en controle maar op den duur maakt voldoening plaats voor frustratie waar zij alleen aan het roer van de relatie zal eindigen en een relatie toch juist om samenhorigheid zou moeten gaan(?) en waar een man ook de ruimte krijgt om man te zijn; Sterk, beschermend en afhankelijk van de situatie democratisch-leidend.

Ik heb veel geleerd en terugblikkend; het waren tijdrovende activiteiten of hoor ik te zeggen 'tijdverspillende' ervaringen? Want wat heb ik er 10 jaar later aan overgehouden? Ik kijk naar mijn hand maar zie geen trouwring om mijn vinger, geen fotolijstjes in mijn huis met zoetsappige kinderkoppen of honeymoonfoto's. Wat wel? Alleen en hooguit een verjaarde en inmiddels ge-deactiveerde playboy-snobischig Facebook profiel die de indruk moest wekken van iemand die het allemaal mee had. En misschien was dat ook zo, al was het in werkelijkheid nooit zo overtuigend of frequent als het Facebook profiel moest doen geloven.

Verre reizen, hippe vrienden, hippe plekken, een rijk uitgaansleven, een leuk en interessant persoonlijkheid en leven, aantrekkelijk met een afgetrainde lichaam, verzorgd, grappig en flamboyant maar ook caring en geliefd door vele mooie en slimme vrouwen. Het was een dagtaak om aan dat imago te voldoen maar ik was er gedreven in. Alles wat bruikbaar was ging op de foto of video, en iedere update was doordacht, juist om het spontaan over te laten komen. Ooit was ik na een lange zomervakantie met een aansluitend bezoek aan Ibiza, Barcelona en Marrakech, een paar dagen bezig geweest om uren aan video materiaal aan elkaar te plakken en te knippen en up te loaden op mijn Facebook pagina. Hierna was het alsof ik sterrenstatus genoot. Diezelfde week werd ik door twee zusjes waarvan een sprekend op Christina Milian leek uitgenodigd in de Jimmy Woo. Zij hadden alles verzorgd: Vip zit, champagne etc. Ik was 'uitgenodigd' door deze 'chicks'. Ik had nog nooit zoiets meegemaakt. En ook hier heb ik kansen laten liggen, op een gegeven moment hadden de zussen een onderling gesprekje en kort daarop ging de ene zus naar het toilet. Alleen. Haar zus bleef achter. Kort daarop ging de ander en bleef deze keer de eerste bij mij achter. Twijfelend voor wie ik moest gaan zo kieskeurig of onervaren als ik was maar ook bang een van de twee zussen die ik al langer kende te kwetsen ben ik voor niemand gegaan. Maar als ik toe had willen slaan, was daar het moment. Ze hadden het mij niet makkelijker kunnen maken. Als ik er nu aan terugdenk heb ik ze zo eigenlijk juist allebei teleurgesteld. Maar zo voelde het toen niet. Later, een andere avond uit in de stad met twee andere vriendinnen, begreep ik dat ik niet altijd hoefde te kiezen. Die avond is toen nogal anders gelopen.

Facebook. Je kon met een simpel bezoek aan mijn profiel het gevoel hebben dat je mij al jaren kende en als je een vrijgezelle vrouw was kon de wens ontstaan dat je onderdeel uit wilde maken van de ervaring, je wilde onderdeel uitmaken van mijn leven. Alsof 'ik' de prijs was.

Hoeveel jongemannen weten hoe het is om met een bloedmooie vrouw te dineren die er op haar best uitziet en van zenuwachtigheid (voor jou) zit te 'shaken'? Angstig! bang het te verprutsen. Bang om jou in haar leven mis te lopen.

The art of seduction. Je vindt iemand leuk en wilt dat het wederzijds is. Net als mijn snelle bolide, mijn toelating tot een elitaire universiteit en oa. mijn lopend bedrijfje als nevenactiviteit, was ook dit mij niet aan komen waaien. Het was een wetenschap waar ik veel voor had geleden. Maar gezien de fijne avonturen en de perspectieven die het mij bood was het niet tevergeefs.

Mijn vader had mij al van kleins af aan leren jagen, alleen wel op groot wild. Ik zag gelijkenissen al wil ik vrouwen liever niet met groot wild vergelijken.

Tijdens mijn 'primetime' wanneer ik met vrienden uitging en alles op de juiste plek zat, kon ik een club binnenlopen als een luipaard die zijn eigen territorium binnentreedt. Alsof niemand aan mijn charmes kon ontsnappen. Met een zeldzaam duizendtal moedervlekken verspreid over mijn gehele lichaam, grote donkere ronde ogen, lange ontwapenende wimpers en een soort beladen rust over mij heen moet ik een soort aura hebben uitgestraald want de vrouwelijke blikken die als een soort magneet naar mij toegetrokken werden vanaf moment van binnenkomst, kon ik merkbaar voelen. Welke van de twee geslachten jaagde was niet altijd even duidelijk. Niet dreigend maar ondertussen wel klaar om ieder moment toe te kunnen slaan, met losse maar brede schouders, met testosteron volgepompte borsten vooruit en met een ronde gespierde billenpartij achterover uitstekend, verplaatste ik mij door de ruimte in de overtuiging dat ik nooit ergens terug zou komen waar ik eerder mijn passen had gezet. En als ik een vrouw had gespot stapte ik eropaf zonder enig moment van aarzeling, hoe aantrekkelijk, lang of indrukwekkend zij ook leek te zijn en hoe groot haar vriendenkring ook was. Ik sprong er bovenop. In dit jachtspel leidt te lang of te veel nadenken heel gauw tot falen. En het kan mentaal soms dagen duren om erbovenop te komen, soms zelfs langer. "wat als", "stel dat" etc.. En een vrouw die vaak versiert wordt ruikt angst als een ijsbeer een dode zeehond op 30 kilometer afstand kan ruiken. Ze heeft er een neus voor. En nu is angst niet bepaald sexy. Mijn passen volgden dus mijn blik en mijn blik, ogenschijnlijk half oplettend, stond op scherp. En als de groep te groot was speelde ik het via haar vrienden (man of vrouw) door met hun te sympathiseren en vervolgens bij gebrek aan een spontane voorval of vanwege afstandsproblematiek, plaatste ik 'de opmerking'. 'De opmerking' werd deels grappig, deels gemeend gebracht en luidde:"zeg, het is wel een beetje onbeleefd om mij niet even aan jouw vrienden voor te stellen he?!" Dat bleek een magische zin, want iedere keer dat ik hem uitsprak, werd ik met mijn naam en al aan iedereen geïntroduceerd, stuk voor stuk, het was men soms ook niet helemaal duidelijk of ik er nou wel of niet bij hoorde. Ik bedoel, ze hadden mij nooit eerder gezien en ineens wordt ik geïntroduceerd zoals je een beste vriend of vriendin aan iemand introduceert. En nu was vertrouwen uitzonderlijk belangrijk. Alles bij elkaar genomen, hoe onwaarschijnlijker de kans op slagen aanvankelijk leek (afhankelijk van de omstandigheden) des te groter de waardering die het prooi wist te uiten. Je toonde moed en had je leven gewaagd om haar te redden. Het niet voor niets dat mannen niet zomaar op iedere leuke vrouw afstapt.

Jagen in combinatie met Facebook. Sommige vrouwen gaven zich eraan over en enkelen waren daardoor juist afstandelijk maar nooit werkelijk onbereikbaar of zelfs onoverwinnelijk. Want als je een vrouw (die overigens dagelijks door vele mannen opgejaagd wordt) haar bitcherigheid of onverschilligheid kunt doorstaan, kan zij eropaan dat je haar in al haar staten kunt verdragen. En veel van deze vrouwen zijn daar vatbaar voor. Alsof ze lijkt te redeneren: een echte man is een man die mij niet zomaar opgeeft maar mij ook aankan. Ofwel een man die jou ook niet opgeeft wanneer je uit de toon valt tijdens je slechte week, of erger: wanneer je niet op je best bent tijdens bijvoorbeeld je zwangerschap of wanneer je ouder wordt. Dat is de gehele reden waarom sommige vrouwen van 'bad boys' houden. Je bent een man die wat kan hebben maar zich ook niet in een relatie weg laat cijferen. Want niet iedere vrouw maar sommige vrouwen hebben wel degelijk de instinct om de man 'over te willen nemen' en weten dat ook van zichzelf. En welke vrouw wil nu werkelijk een levenspartner die het heeft opgegeven en overal over slaafs ja knikt en in de loop der jaren zo in een onzekere of onsympathieke en verbitterde man verandert? Is dat eerzaam voor een vrouw? Een echte man zou ook niet op willen geven uit principe, omdat opgeven iets voor losers is, iets wat zij duidelijk niet willen zijn. Toch hield ik ook wel van zachtaardige vrouwen hoewel ook zij soms de nodige 'bitch-shield' hadden opgebouwd, als filter voor vele mannen die in hun ogen niet de moeite waard waren.

Ik begreep snel dat vrouwen een zwak hadden voor een aantal dingen en ik schroomde niet om al die dingen te vergaren waarbij sommige dingen geen eens te koop waren zoals karakter en ik presenteerde ze vervolgens op een dienblad, allemaal via sociale media of ik bracht het naar voren tijdens een gesprek of het liefst nog 'live' want dan kon ze je beter oordelen.

Veel vrouwen lijken het zelf niet door te hebben maar hebben er ondertussen zelf ook een handje van. Zij (jullie) hebben er geen weet van hoe wij mannen soms gebukt gaan onder hun (jullie) vrouwelijke charmes of zelfs seksuele intimidaties, allemaal geheuld in korte rokjes of outfits, blote lichaamsdelen, speelse bewegingen, zachte stemgebruik en de laatste trends die ons stapelgek kunnen maken. Denk niet dat het ons onopgemerkt blijft al doen we soms wel alsof.

Mannen kennen geen Cosmopolitan waarin staat hoe wij vrouwen kunnen verleiden ook hebben wij niet de beschikking over tig 'tutorials' over make-up of andere verleidende 'tools'. Als ik mijn zaak toch moet of mag verdedigen ten overstaan van de feminist die een zogenaamde pickup artist ten sterkste afkeurt, wil ik dit zeggen: Ik heb nooit iemand seksueel onder druk gezet noch bedrogen en deed niets anders dan hetgeen vrouwen met z'n allen al decennia lang met mannen doen: bewust of minder bewust 'Verleiden'. Dan wel in de hoop er een geschikte levenspartner aan over te houden, een leuke tijd door te brengen, vrouwen beter te begrijpen en heel soms gedreven uit een menselijke behoefte aan 'intieme' genegenheid, ik zal dat niet volledig ontkennen.

Nee ik was geen slechte jongen. Soms een tikkeltje opportunistisch misschien maar ik was wel iemand met een geweten, ik was oprecht en tot op zekere hoogte ook empathisch. Maar in mijn DNA was ik dus ook een underdog. Ik was niet gauw tevreden. Simpelweg omdat er altijd betere dingen voorhanden zijn. Betere carriere, betere projecten, betere dates en een beter Facebook profiel. Achteraf gezien heeft die instelling ook wel puur met leeftijd te maken. Dat verandert.

Vooralsnog had ik veel om naar uit te kijken en leek mijn toekomst veelbelovend. Ik hoor het mijn vader het mij nog zeggen, een dag tijdens een wandeling in het huis waar Willem van Oranje woonde en later ook vermoord werd: "je hebt een hele mooie toekomst voor je"

Maar hij noch ik wisten natuurlijk op dat moment dat enkele jaren later de recessie genadeloos om zich heen zou slaan. 'Mij' zou slaan. Op het moment ik het meest te verliezen had. Na diverse zakelijke investeringen en gelijk na mijn afstuderen. Want ik was al tijdens mijn master al een tijdje zakelijk actief.

Toch heb ik de recessie (tijdelijk) weten te ontsnappen.. Letterlijk. Ik zou niet (meteen) ten onder gaan. Mijn aanzien zou niet minder worden en ik zou de bizarste dingen meemaken. To be continued..

Langzaamaan zal ik het heden inhalen en daarover schrijven(!)

Alles is nogal persoonlijk en ik hou niets voor mezelf. Ook heb ik geen idee of het leuk is om te lezen waar dit mijn eerste update is op deze site, reacties zijn altijd welkom.

13 maart 2018 - 210x gelezen - bewerkt op 19 maart 2018
Er zijn 4 reacties op dit verhaal.
Undercatch
Man, 33 jaar
vorige  volgende
18 mrt 2018 15:50 Liefde en volle borsten.. (18+ verhaal)
13 mrt 2018 18:11 Ik was een charmeur
meer..